(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Сили спеціальних операцій Збройних Сил України є не просто елітним військовим формуванням, а структурою, що втілює сучасну філософію ведення війни: асиметричну, високотехнологічну, морально вмотивовану. Основу боєздатності таких підрозділів становить не лише фізична витривалість чи технічна досконалість, а й високий рівень моральної свідомості. Саме тому підготовка особового складу ССО передбачає системну роботу над формуванням морально-етичних орієнтирів, що узгоджується з положеннями військової етики. У статті висвітлено проблему формування морально-етичних цінностей у військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України як ключового чинника їхньої професійної підготовки та бойової ефективності. Автори акцентують увагу на тому, що успішне виконання завдань спеціального призначення неможливе без високого рівня моральної зрілості, вольової стійкості, відповідальності, самодисципліни та здатності до самопожертви. У публікації подано системний аналіз моральних якостей, які необхідно цілеспрямовано виховувати у майбутніх спецпризначенцях, зокрема: честь, чесність, братерство, патріотизм, відповідальність і моральна витримка. Стаття описує багаторівневу модель формування етичних орієнтирів, яка реалізується протягом кількох етапів підготовки бійців ССО – від початкового курсу до участі в бойових тренуваннях, максимально наближених до реальних умов війни. Особлива увага приділяється психологічним, педагогічним і нормативно-правовим аспектам процесу підготовки, а також ролі командирів, капеланів та офіцерів психологічної підтримки персоналу у цьому процесі. Розкрито значення морального вибору у кризових ситуаціях і наголошено на необхідності поєднання військової майстерності з етичними принципами поведінки. Матеріал ґрунтується на національному та міжнародному досвіді формування військової етики у структурах спеціального призначення.