(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність розвитку м’яких навичок (soft skills) у дітей молодшого шкільного віку в умовах реалізації концепції Нової української школи. Акцентовано на важливості переорієнтації освітнього процесу на всебічний розвиток особистості, зокрема через фізичне виховання як ефективний інструмент формування соціально значущих компетентностей. З огляду на зростаючий суспільний запит на виховання учнів, здатних до ефективної комунікації, креативності, емоційної стабільності, критичного мислення, співпраці та саморегуляції, уроки фізичної культури розглядаються як потенційно сприятливе середовище для інтеграції м’яких навичок у навчальний процес. Аналіз теоретичних джерел та результатів анкетування вчителів фізичної культури засвідчив високий рівень усвідомлення значущості soft skills у професійному середовищі, позитивне ставлення до ідеї їх розвитку у рамках уроків фізичної культури, а також зацікавленість педагогів у впровадженні нових методик. Водночас виявлено потребу у створенні науково обґрунтованих педагогічних технологій і методичного забезпечення, що сприятиме практичній реалізації визначеного завдання. У процесі дослідження також проаналізовано сучасні освітні тренди, що визначають зміни у змісті початкової освіти, зокрема щодо інтеграції соціально-емоційного навчання в шкільну програму. Зазначено, що фізична культура як навчальний предмет має унікальні можливості для поєднання рухової активності з розвитком міжособистісних навичок, що дозволяє формувати позитивний психологічний клімат у класі та сприяти гармонійному розвитку дитини. У статті також наголошено на необхідності переосмислення змісту, форм і методів проведення уроків фізичної культури відповідно до сучасних вимог та цінностей освіти, орієнтованої на розвиток особистості учня. Представлені результати можуть бути використані як теоретичне підґрунтя для подальших досліджень та впровадження педагогічних інновацій у початковій ланці освіти з метою формування м’яких навичок у молодших школярів.