(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Впровадження ефективних методів навчання є ключовим фактором для забезпечення високої якості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти. Особливу роль відіграють методи самостійного навчання, які активізують пізнавальну діяльність учнів, сприяють розвитку критичного мислення та самостійної освітньої діяльності. У статті розглядаються сучасні підходи до застосування методів самостійної пізнавальної діяльності на уроках історії, що спрямовані на оптимізацію освітнього процесу та підвищення зацікавленості учнів. Метою дослідження є аналіз освітніх технологій, методичних прийомів і засобів, що сприяють ефективному розвитку навичок самостійної навчальної діяльності учнів на уроках історії в контексті компетентнісного підходу Нової української школи. Визначено основні переваги методів самонавчання, які можуть бути використані для стимулювання комунікаційних навичок, розвитку критичного мислення та творчого потенціалу школярів. Проаналізовано організацію самостійної навчальної діяльності на уроках історії в контексті компетентнісного підходу. Оцінено стан сформованості вмінь учнів щодо самостійної роботи в процесі вивчення історії. Запропоновано вдосконалення методичних та практичних прийомів організації самостійної пізнавальної діяльності здобувачів освіти. Результатом вивчення історії в сучасному загальноосвітньому навчальному закладі має бути не лише засвоєння фактів, понять, імен, зв’язків та тенденцій, а й формування ключових та предметних компетентностей, які сприятимуть розвитку самоосвіти учнів. Це включає в себе розвиток навичок самостійної пізнавальної діяльності, критичного мислення, здатності до нестандартного та творчого розв’язання проблем, а також усвідомлення сенсу вивченого матеріалу та застосування набутих знань і навичок у реальних життєвих ситуаціях.