(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Статтю присвячено історико-методологічному дослідженню витоків і розвитку компетентнісної освітньої стратегії в контексті формування іншомовної освіти в Україні. Наголошено на необхідності комплексного аналізу, що дозволяє простежити походження та еволюцію ключових освітніх концептів, трансформованих під впливом глобальних змін у сучасному освітньому середовищі. Метою дослідження є з’ясування історичних і методологічних передумов становлення компетентнісного підходу через вивчення основних етапів формування іншомовної компетентності в українському педагогічному дискурсі. Методологічну основу становить генетичний підхід, який дає змогу реконструювати логіку розвитку освітніх явищ у хронологічній послідовності та виокремити соціокультурні, педагогічні й філософські чинники, що вплинули на їх становлення. У межах дослідження визначено чотири ключові етапи розвитку іншомовної компетентності: дорадянський період, пов’язаний із домінуванням гуманітарно-класичної моделі освіти; радянський період, що характеризувався переважанням знаннєвої парадигми та граматико-перекладного методу; пострадянський етап, пов’язаний із трансформацією мовної політики та інтеграцією європейських освітніх практик; а також сучасний етап європейської інтеграції, що супроводжується активним впровадженням компетентнісного підходу в офіційну нормативно-освітню документацію. Показано, що формування іншомовної компетентності в Україні є складним і багатовекторним процесом, який зумовлюється як загальноєвропейськими інтеграційними тенденціями, так і національними традиціями мовної освіти. Зазначені трансформації охоплюють не лише методичні підходи, а й зміну цілей навчання: від виховання ерудованого інтелектуала – до підготовки висококваліфікованого фахівця, здатного ефективно діяти в мультикультурному професійному середовищі. Результати дослідження мають як теоретичне, так і практичне значення для розвитку педагогічної науки, удосконалення методики викладання іноземних мов та формування сучасних освітніх стратегій у контексті європейської інтеграції.