(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто шляхи формування стійких навичок аудіювання серед майбутніх менеджерів авіаційного транспорту як невід’ємної частини процесу формування комунікативних умінь в процесі професійного навчання. Дослідження переважно вивчає концепцію навчання, орієнтованого на учня, на основі метакогнітивних стратегій, оскільки воно пропонує інструменти для самостійної роботи учнів з аудіювання поза межами класу. Науковці вирізняють три типи стратегій з організації процесу аудіювання, що практикуються на заняттях з англійської мови професійного спрямування у закладі вищої освіти. Поступово вони розвивалися як текстоорієнтоване навчання, комунікативно-орієнтоване навчання і навчання, орієнтоване на учня. У статті насамперед визначається поняття метасприйняття, його компоненти та відповідність як підходу до покращення навичок сприйняття на слух у здобувачів освіти. Метакогнітивний підхід до навчання аудіюванню розглядається як стратегія спрямована на розвиток навичок сприйняття на слух для здобувачів освіти, які мають різні рівні володіння мовою, зокрема може бути застосована до груп, до яких входять здобувачі освіти з однаковими рівнями мовної компетенції. Автори наводять метакогнітивні стратегії, завдання й інші види діяльності, що вже продемонстрували свою ефективність в процесі формування стійких навичок сприйняття на слух у порівнянні з традиційним підходом. Пропонуються метакогнітивні види діяльності та стратегії, що передбачають застосування метакогнітивних вказівок та завдань, які спонукають до більш усвідомленого підходу до виконання завдань з боку здобувачів освіти, стимулюють їх до співпраці та взаємодії. Ефективність зазначеного підходу перевірено в процесі професійної підготовки майбутніх менеджерів авіаційного транспорту, було проаналізовано результати застосування метакогнітивних завдань і стратегій. У статті також зазначено висновки щодо можливих складнощів та упередженості у процесі використання вищезазначених завдань у певних категорій здобувачів освіти. Пропонуються шляхи роботи з цими складнощами та за об’єктивних причин, пов’язаних з реаліями України, що зумовлюють додаткові труднощі у процесі формування навичок сприйняття на слух. Розглядається застосування стратегій самостійного аудіювання, що може стати важливим в умовах, коли очна робота в аудиторії часто переривається.