(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто проблему професійної підготовки педагогічних кадрів в умовах інтернаціоналізації освіти. Подано авторське тлумачення поняття «педагогічні умови» із урахуванням тематики запропонованого дослідження як сукупності чинників упливу, котрі закономірно створюються у професійній підготовці майбутніх фахівців та забезпечують розширення в університетському середовищі міжнародних зв’язків і партнерської взаємодії суб’єктів освітнього процесу. Визначено й охарактеризовано педагогічні умови формування соціокультурної компетентності майбутніх учителів іноземних мов у процесі інтернаціоналізації вищої освіти (забезпечення позитивної мотивації здобувачів вищої освіти до формування досліджуваного феномена в процесі інтернаціоналізації освіти, усвідомлення важливості толерантного ставлення до представників інших культур; привнесення міжнародного та міжкультурного аспекту на основі аналізу зарубіжного досвіду в зміст професійної підготовки майбутніх фахівців, англогізація освітнього процесу вищої школи; застосування для розвитку вмінь і навичок соціокультурної компетентності в процесі професійної підготовки майбутніх учителів іноземних мов сучасних педагогічних технологій та інноваційних методів у навчальній, квазіпрофесійній і практичній діяльності; оптимальне поєднання сучасних форм інтернаціоналізації, різних видів академічної мобільності в процесі залучення майбутніх учителів до активної професійно-спрямованої соціокультурної діяльності). Сучасні форми інтернаціоналізації освіти надають нові можливості щодо залучення міжнародної підтримки; покращення якості вітчизняної освіти та зростання конкурентоспроможності українських вишів, упровадження міжнародних стандартів у практику роботи системи вищої освіти; ефективної взаємодії із міжнародними партнерами.