(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті здійснено спробу актуалізації проблеми формування екологічної компетентності майбутніх педагогів, зокрема здобувачів освіти закладів фахової передвищої педагогічної освіти, спираючись на результати аналізу наукових джерел, опитування здобувачів освіти та досвіду освітньої діяльності Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради. З’ясовано сутність екологічної компетентності фахівців педагогічного профілю як важливого елемента педагогічної освіти, складника їх професійної компетентності. Названо ключові сфери формування зазначеної компетентності. Зазначено, що вища освіта України й педагогічна зокрема потребують інноваційного вдосконалення як системи екологічного виховання загалом, так і пошуків оптимальної моделі педагогічної системи формування екологічної компетентності майбутніх педагогів. Зроблено спробу представлення такої системи з виокремленням ключових компонентів та методичного інструментарію її реалізації, оскільки все ще значна частина здобувачів закладів фахової передвищої педагогічної освіти не готові методично і практично вивірено розв’язувати екологічні питання, не відчувають реального занепокоєння екологічними проблемами. Виокремлено суттєві недоліки, що гальмують процес формування екологічної культури здобувачів і, зокрема, їхньої екологічної компетентності. Здійснено ранжування таких недоліків. Як складники системи, названо чинники, мету, завдання, методологійні та методичні підходи, принципи, напрями та шляхи, етапи, форми, методи й засоби та педагогічні умови формування екологічної компетентності здобувачів фахової передвищої педагогічної освіти. Структурно представлено складники освітнього середовища професійної підготовки майбутніх педагогів в контексті забезпечення суб’єкт-суб’єктної взаємодії ключових учасників освітнього процесу у формуванні екологічної компетентності. Виокремлено та схарактеризовано складові частини педагогічної основи для оцінювання сформованості екологічної компетентності здобувачів фахової передвищої педагогічної освіти. Наведено приклади форм і методів інноваційної педагогічної роботи у формуванні означеної компетентності.