(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Стаття присвячена порівняльному аналізу сучасних тенденцій підготовки магістрів у країнах Європейського Союзу та Україні в контексті інтеграції до Європейського простору вищої освіти (ЄПВО). Розкрито основні напрями трансформацій: посилення компетентнісного підходу, міждисциплінарність, практико-орієнтовані моделі навчання, цифровізація та інтернаціоналізація освітніх програм другого циклу. Наголошено на важливості врахування національних особливостей систем освіти держав-членів ЄС, що поєднують спільні європейські стандарти з власними історико-культурними й економічними чинниками. Значну увагу приділено міжнародним документам (Паризьке комюніке, ESG, звіти Європейської комісії, OECD, UNESCO, Eurydice), які визначають стратегічні орієнтири модернізації магістерської освіти, підкреслюючи необхідність розвитку професійних, соціальних і міждисциплінарних компетентностей для сталого розвитку суспільства. Розкрито ключові положення законодавства України («Про вищу освіту», «Про освіту»), Стратегії розвитку вищої освіти 2022–2032, Концепції розвитку вищої освіти 2021–2031, Національної рамки кваліфікацій, що забезпечують нормативну основу реформ. Показано роль НАЗЯВО у підвищенні якості програм та поступовому наближенні їх до європейських стандартів. Автори підкреслюють актуальність дослідження у зв’язку з викликами євроінтеграції, воєнного стану та трансформації освітньої системи України. Визначено, що аналіз досвіду ЄС дає змогу адаптувати ефективні практики для модернізації національної магістерської освіти, підвищення конкурентоспроможності випускників, посилення їхньої мобільності та інноваційного потенціалу. Зроблено висновок про те, що магістерська освіта є важливим чинником у підготовці висококваліфікованих фахівців, спроможних сприяти розвитку інноваційних економік та забезпечувати сталість суспільного поступу. Водночас Україна, дотримуючись євроінтеграційного напряму, має необхідні передумови для гармонізації підготовки магістрів із вимогами європейського освітнього простору.