(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті представлено дослідження процесу управління проєктами в умовах освітнього середовища. Автор аналізує історичні корені появи цього явища, сутність основних понять, виокремлює типи освітніх проєктів, головні етапи та методи управління проєктами в закладів освіти, демонструє характерні ознаки методу проєктів. Зокрема, розглядається важливість інтеграції цього підходу в освітній процес для розвитку особистості учня або студента, сприяння більш глибокому і систематичному розумінню предмета та активному залученню до навчального процесу. Також наводить ряд переваг його застосування в освітньому середовищі, що стосуються формування критичного мислення в учнів і студентів, здобуття досвіду наукової діяльності, розвитку креативності, можливості планувати роботу педагога, використовувати велику кількість інформаційних джерел, аналізувати й зіставляти отриману інформацію. Використання проєктного методу в навчанні дозволяє організувати активне навчання, де учні самостійно шукають рішення задач, а також розвивають важливі навички, такі як комунікація, співпраця та інноваційність. Крім того, автор підкреслює важливість адаптації проєктного управління до специфіки освітніх закладів різних рівнів та напрямів. Управління проєктами в освіті має на меті не лише досягнення навчальних результатів, а й розвиток організаційних та управлінських навичок у викладачів. Це передбачає стратегічне планування, оцінювання результатів, а також ефективну взаємодію з іншими учасниками навчального процесу: учнями, батьками та адміністрацією закладу.