(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
У статті здійснено спробу комплексного обґрунтування теоретичної моделі готовності майбутніх учителів музичного мистецтва до проєктної діяльності в контексті позашкільної освіти Китайської Народної Республіки. Зазначено, що готовність не є кінцевим станом або накопиченим ресурсом, вона вважається складним динамічним утворенням, що містить когнітивну, операційно-діяльнісну, мотиваційно-ціннісну, культурно-комунікативну й рефлексивно-інноваційну складові. Готовність базується на синтезі п’яти наукових підходів, зокрема: компетентнісного, діяльнісного, аксіологічного, культурологічного та нейропедагогічного. Особливу увагу приділено специфіці китайського освітнього середовища, в якому поєднуються традиційні форми музичної культури (опера, гуцінь) із новітніми цифровими технологіями (доповнена реальність, мультимедіа ресурси тощо). Аргументовано, що формування готовності має відбуватися не спонтанно, а шляхом педагогічного проєктування, зокрема: за допомогою мікропроєктів, інтегрованого навчання, міждисциплінарних майстернь і рефлексивних практик. Проєктна діяльність може бути адаптована для розробки діагностичних інструментів і навчальних програм, спрямованих на розвиток професійної ідентичності педагогів мистецького профілю. Схарактеризовано концепцію системи формування готовності майбутніх учителів музичного мистецтва до проєктної діяльності на основі інтеграції п’яти провідних наукових підходів, кожен з яких забезпечує специфічний вектор розвитку професійної компетентності у позашкільному освітньому контексті. У статті наголошується на ролі вчителя музичного мистецтва як нейропедагогічного дизайнера, здатного створювати когнітивно-культурні освітні простори. Готовність до проєктної діяльності розглядається як ключова умова інноваційності, культурної чутливості й творчої мобільності учителів музичного мистецтва у сучасній позашкільній освіті.