(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз проблеми формування творчого потенціалу майбутніх учителів музичного мистецтва в умовах закладу вищої освіти. Проаналізовано наукові погляди вітчизняних і зарубіжних учених на особливості підготовки здобувачів освіти і визначено, що проблема використання проєктних технологій, як засобу формування творчого потенціалу майбутніх учителів музичного мистецтва, потребує більш детального вивчення, зокрема щодо специфіки художньо-виконавської та музично-педагогічної діяльності. Вказано, що творчий потенціал майбутнього вчителя музичного мистецтва є динамічною інтегративною якістю особистості, яка характеризує її здатність здійснювати творчу діяльність у галузі музичного мистецтва та педагогіки. Окрім цього, творчий потенціал фахівця тлумачать як сукупність внутрішніх ресурсів, що за сприятливих умов трансформуються у творчий продукт (виконавську інтерпретацію, методичну розробку, сценарій заходу тощо). Проаналізовано поняття «проєктна технологія», що в музично-педагогічній освіті розглядається як сукупність навчально-пізнавальних прийомів, які дають змогу вирішити навчальну проблему в результаті самостійних дій студентів з обов’язковою презентацією результатів. Обґрунтовано доцільність імплементації проєктних технологій як ефективного інструменту активізації пізнавальної та художньо-творчої діяльності студентів. Визначено та схарактеризовано основні типи проєктів (виконавські, дослідницькі, методичні, міждисциплінарні), які сприяють розвиткові креативності, самостійності та професійної мобільності майбутніх учителів музичного мистецтва. Описано етапи роботи над мистецьким проєктом і педагогічні умови, необхідні для його успішної реалізації. Доведено, що формування творчого потенціалу майбутніх учителів музичного мистецтва є стратегічним завданням ЗВО, успішне вирішення якого залежить від оновлення методичного інструментарію.