(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті розглянуто сутність цифрової культури майбутніх фахівців природничих дисциплін, проаналізовано її структуру на основі інтеграції кількох підходів, зокрема: технологічної грамотності, формування і поглиблення знань. Здійснено науковий огляд вітчизняних і міжнародних документів щодо формування цифрової культури педагогів, у яких підтверджено, що характерною рисою сьогодення є стрімке впровадження цифрових технологій у життя суспільства, а вміння ефективно використовувати їхні засоби поступово стає необхідним для більшості професій. Підвищення рівня та якості знань, формування сучасних компетентностей (вміння знаходити інформацію, спілкуватися іноземними мовами, підготовка до професій майбутнього) є основними завданнями реформи освіти конкурентоспроможної країни. В освітньому середовищі інформаційну культуру розглядають як динамічну комбінацію знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших якостей, що визначають здатність особистості успішно соціалізуватися, реалізовувати професійну або подальшу освітню діяльність Зазначено, що в умовах стрімкого розвитку цифрового суспільства якісна освіта стає одним із головних чинників інноваційності, а також успішності, у якому фахівці, і особливо у галузі природничих наук, є і об’єктом, і своєрідним джерелом позитивних змін. Вказано, що ефективно організовувати освітній процес, забезпечувати відповідальне використання засобів цифрових технологій для управління інформацією, комунікації, створення контенту здатна лише інформаційно грамотна особистість. Саме тому формування й розвиток цифрової культури майбутніх фахівців природничих дисциплін є важливою складовою їхньої професійної підготовки. Але на сьогодні спостерігається невідповідність професійної компетентності майбутніх фахівців викликам цифрового суспільства. Обґрунтовано можливість використання веб-квесту з метою формування і розвитку цифрової культури майбутніх фахівців природничих дисциплін.