(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті здійснено аналіз особливостей застосування технологій дистанційного та змішаного навчання в системі практичної підготовки наукових кадрів у вищій школі. Визначено, що сучасними важливими вимогами реалізації дистанційного навчання у ЗВО та ЗЗСО є наявність у викладачів/учителів і студентів/учнів якісного доступу до Інтернету; наявність у викладачів/учителів і студентів/учнів необхідного технічного забезпечення (комп’ютерів, ноутбуків, планшетів, смартфонів тощо), а також відповідного програмного забезпечення; достатній рівень розвитку у викладачів/учителів і студентів/учнів цифрової компетентності, яка уможливлює вирішення завдань освітнього процесу; доступ до освітнього контенту в Інтернеті тощо. Доведено, що перевагами дистанційного навчання є можливість займатися здобувачам третього рівня вищої освіти в комфортних умовах, у зручний час, не регламентувати відрізок часу для засвоєння освітніх компонентів. Дистанційну освіту можна використовувати паралельно з іншими видами навчальної діяльності без відриву від навчання або виробництва. Вона надає можливість звертатися до багатьох джерел навчальної інформації, спілкуватися через мережу Інтернет, ZOOM, MS Teams, Viber, Whats App, за допомогою електронної пошти, один з одним і з викладачами, реалізує експорт та імпорт світових досягнень на ринку освітніх послуг. Зазначено, що в умовах воєнного стану та впровадження дистанційного і змішаного навчання актуальними є тенденції застосування у підготовці науково-педагогічних та наукових кадрів електронних освітніх ресурсів, комп’ютерних інтерактивних систем та інтерфейсів. Зокрема, під час викладання здобувачам педагогічних дисциплін з метою інтенсифікації й активізації навчання можна застосовувати інструменти асинхронної та синхронної взаємодії: платформи для дистанційного навчання MOODLE, Google Classroom, Google Meet, Google Форм, електронні підручники, аудіо- та відеоматеріали, мобільні технології (Viber, WhatsApp), хмарні технології (GOOGLE-диск), онлайн-дошки, сайти-конструктори навчальних завдань тощо. Найефективнішими формами викладання навчального матеріалу зарекомендували себе лекційні й практичні заняття на платформах MS Teams, ZOOM, мультимедійні презентації, створені в програмі Microsoft PowerPoint, з можливістю об’єднання здобувачів третього рівня вищої освіти у творчі групи для розв’язання навчальних задач. Для ефективнішої підготовки здобувачів рекомендації щодо практичних і творчих завдань можна подати у вигляді відеозаписів на створеному викладачем каналі YouTube, сайті ЗВО, кафедри, сторінках соціальних мереж (Telegram, Facebook, Instagram), електронній пошті тощо. Зазначено, що у процесі дистанційного і змішаного навчання під час онлайн-занять можна застосовувати програму Cisco webex meeting, функції якої в багатьох аспектах є ідентичним із Zoom. Зокрема, опція демонстрації екрану комп’ютера або ноутбука (screensharing), технічна можливість малювати на віртуальній дошці робочого простору. Однією з найефективніших і найпопулярніших платформ є Microsoft Office-365 із набором ІТ-сервісів. Зазначено, що під час підготовки наукових і науково-педагогічних працівників великою успішністю користується цифрове портфоліо здобувачів. У процесі дистанційного та змішаного навчання важливе значення мають якісно розроблені дистанційні курси. Виділено ряд недоліків застосування дистанційного навчання у ЗВО.