(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті зазначено, що в освітньому процесі на сьогодні важливу роль відіграє формування у здобувачів освіти професійних компетентностей, а не штучне накопичення теоретичних знань, яке не сприятиме розвиткові студентів. Така парадигма сучасної освіти передбачає формування фахівця, який вміє швидко вирішувати проблемні завдання, комунікувати з іншими, адаптуватися до нових умов праці, творчо мислити, а також прагне до самовдосконалення. Розглянуто різноманітні чинники, що сприяють формуванню відчуття благополуччя та стійкості особистості у сучасному світі. За допомогою танцю людина може відновити свої сили, відчути радість, цілісність і довіру до себе на всіх рівнях (тілесному та психоемоційному). Зазначено, що музична імпровізація передбачає наявність креативності та самовираження, розвиток музичного мислення, спонтанності та взаємодії. Імпровізація дає можливість студентові виразити свою унікальну особистість через музику. Окрім цього, імпровізація дає змогу вільно проявляти емоції та почуття через звуки, створюючи музичні історії, тощо. Вивчено особливості методики викладання дисциплін сучасного танцю та мистецтва балетмейстера, а також окреслено навчальні компоненти у їхньому взаємозв’язку, що прияють активізації індивідуальних ресурсів особистості в освітньому процесі для формування у майбутніх танцівників-хореографів професійних виконавських навичок і розвитку їхньої свідомості, хореографічного мислення, яке, зі свого боку, містить нелінійну складову, зважаючи на основні положення синергетики, що застосовуються під час організації освітнього процесу. Доведено, що, з огляду на сучасність, необхідно знайти форми і методи навчання, які ґрунтуються на нелінійності їхнього усвідомлення та розвитку мислення студентів. Водночас традиційна методична система навчання хореографії та загальна організація освітнього процесу передбачають лінійне накопичення навчальних знань, що забезпечує лінійний розвиток мислення.