(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті теоретично обґрунтовано дидактичні засади формування цифрової та професійної готовності майбутніх учителів технологій в умовах цифрової трансформації освіти. Показано, що сучасний учитель технологій виконує розширений спектр професійних ролей - від організатора цифрового освітнього середовища до фасилітатора навчальної діяльності, консультанта та модератора взаємодії учнів у цифровому просторі. Це зумовлює необхідність інтеграції цифрових, педагогічних, методичних, інноваційних і соціальних компетентностей у процес професійної підготовки. На основі аналізу наукових праць В. Кременя, І. Зязюна, О. Спіріна, Н. Морзе та міжнародних рамок цифрової компетентності (UNESCO ICT‑CFT, DigCompEdu) визначено ключові підходи до формування цифрової готовності майбутніх учителів технологій: компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований та інноваційний. Розкрито зміст провідних дидактичних принципів – науковості, системності, інтеграції, інноваційності, практичної спрямованості та особистісної орієнтації - та обґрунтовано їх значення для підготовки педагогів у цифровому середовищі. Визначено дидактичні умови, що забезпечують ефективне формування цифрової та професійної готовності: створення сучасного цифрового освітнього середовища; інтеграція цифрових технологій у предметну, методичну, педагогічну та дослідницьку підготовку; системна практична діяльність студентів із використанням цифрових інструментів; індивідуалізація навчання на основі адаптивних платформ; професійна цифрова компетентність викладача. Показано, що системне використання цифрових технологій сприяє розвитку професійної автономії, інноваційного мислення та здатності майбутніх учителів технологій ефективно діяти в умовах цифрової школи. Зроблено висновок, що визначені підходи, принципи та умови формують цілісну дидактичну основу для підготовки майбутніх учителів технологій до професійної діяльності в цифровому освітньому середовищі.