(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглядається система підготовки докторів філософії в Україні, яка наразі перебуває на стадії становлення та містить освітній і дослідницько-науковий компоненти. Особлива увага приділяється методичному супроводу підготовки дисертаційних досліджень, що передбачає формування у здобувачів навичок вибору теми, визначення об’єкта та предмета дослідження, постановки мети та завдань, а також побудови гіпотез і обґрунтування методології та методів дослідження. Окремо розглядається структура дисертаційної роботи, логіка викладення матеріалу та планування етапів дослідження – від підготовчого до завершального, включно з підготовкою наукових публікацій і участю в наукових заходах. Розроблена навчальна програма освітнього компоненту «Методика наукового аналізу та розробки дисертаційних проєктів» для здобувачів третього рівня вищої освіти (доктор філософії) за спеціальністю А4 Середня освіта (технології) побудована як комплексний методологічний курс, що складається з двох модулів: «Основи наукового дослідження» та «Методологія та управління дослідженнями». Програма спрямована на формування теоретико-методологічних знань і практичних умінь здобувачів, зокрема й освоєння теоретичних та емпіричних методів, проведення педагогічного експерименту, статистичну обробку даних, планування наукових проєктів та оформлення результатів, що забезпечує підготовку до самостійної науково-дослідної діяльності та захисту дисертаційної роботи. Здобувачі вищої освіти третього рівня мають не лише оволодіти освітніми знаннями, а й опанувати навички самостійного проведення наукового дослідження, включно з формулюванням наукової проблеми, вибором методів, проведенням експериментів, обробкою результатів та підготовкою дисертаційної роботи. Відсутність чіткої навчальної дисципліни, яка б систематизувала ці знання та визначала алгоритм виконання наукової роботи, створює складнощі для аспірантів у побудові логічної та методологічно обґрунтованої дослідницької діяльності. Таким чином, актуальною є потреба у створенні комплексного освітнього компоненту, який би забезпечив методичний супровід підготовки дисертаційних проєктів, формування компетентностей наукового пошуку й ефективного управління дослідницьким процесом.