(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Медіаосвіта є базовим інструментом розвитку критичного мислення особистості, формування здатності до аналізу медіаконтенту, розрізнення достовірної інформації від маніпуляцій і фейків, а також розвитку медіаграмотності як важливої складової сучасної культури мислення. Вона трансформує пасивне споживання інформації в активний процес її осмислення, оцінювання й інтерпретації, що сприяє свідомому ставленню до інформаційних потоків та допомагає людині впевнено орієнтуватися в умовах інформаційного суспільства, особливо в епоху цифрових технологій і глобальної комунікації. Досліджено стан наукового опрацювання проблеми медіаосвіти у вітчизняних і зарубіжних наукових джерелах, що дозволило підтвердити її актуальність та міждисциплінарний характер. Установлено, що в умовах тотальної інформатизації суспільства неможливо уникнути постійного впливу мас-медіа на свідомість особистості, тому медіаосвіта розглядається як ефективний засіб мінімізації негативних інформаційних впливів та формування інформаційної безпеки. Доведено, що одним із ключових завдань медіаосвіти є формування критичного мислення, здатності до самостійного аналізу, аргументованої оцінки інформації та прийняття відповідальних рішень. Наведено приклади освітніх програм і педагогічних практик, спрямованих на розвиток критичного мислення засобами медіаосвіти, а також підкреслено, що сучасні педагоги можуть використовувати широкий спектр технологій і методик для досягнення цієї мети. Зроблено висновок, що здатність критично мислити є підґрунтям соціального прогресу, умовою громадянської зрілості та ключем до самостійних і відповідальних дій особистості.