(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті висвітлено окремі аспекти формування у сучасного офіцера і сержанта (керівника військового підрозділу) навичок протидії інформаційним загрозам як однієї з важливих компетентностей військового лідера в умовах сучасного збройного конфлікту. Відповідно до вимог доктрини військового лідерства у моделі формування військового лідерства війcьковий лідер має володіти цифровою компетентністю – здатністю і готовністю ефективно критично використовувати IT-технології для оперативного вирішення різноманітних системних проблем і виконання поставлених завдань; володіти основами цифрової грамотності та кібербезпеки; орієнтуватися в інформаційному середовищі, що постійно розвивається. У дослідженні здійснено комплексний аналіз впровадження у військове лідерство зазначеної компетентності в умовах інформаційної війни на прикладі російсько-українського збройного конфлікту. Обґрунтовано способи формування цієї компетентності військового лідера під час управління підрозділом шляхом інтеграції компетентностей у галузі інформаційної безпеки, стратегічних комунікацій, медіаграмотності й протидії інформаційно-психологічним операціям (ІПСО). Доведено, що військове лідерство у сучасних умовах потребує формування цифрової компетенції, що виходить за межі традиційного управління підрозділом на полі бою. Російсько-українська війна чітко засвідчила, що успішне виконання бойових завдань неможливе без ефективної протидії інформаційним загрозам, які набувають дедалі складніших і різноаспектних форм. Сучасний військовий лідер – це не лише організатор, тактик і стратег, а й ключова фігура у формуванні морально-психологічної стійкості особового складу, захисту від маніпулятивного впливу, пропаганди і фейків.