(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
Теоретично обґрунтовано сутнісні характеристики формування готовності майбутніх учителів музичного мистецтва до творчої самореалізації в умовах цифровізації освітнього середовища закладу вищої освіти. Зазначено, що сучасна цифровізація виступає не просто допоміжним технічним засобом чи інструментом трансляції знань, а потужним каталізатором розширення меж професійно-творчої самореалізації та іманентною сферою розкриття креативного потенціалу педагога-музиканта. Акцентовано увагу на необхідності формування у випускників специфічного інтегративного утворення — комплексної мистецько-цифрової компетентності, яка полягає у здатності до синергійного поєднання фундаментальних основ академічного музичного мистецтва з високотехнологічним інструментарієм. Виокремлено ключові вектори такої діяльності. Доведено, що ефективне формування досліджуваної готовності вимагає цілеспрямованого створення комплексу взаємопов’язаних організаційно-педагогічних умов. Серед них провідне місце посідають модернізація змісту професійної підготовки шляхом наскрізної інтеграції музично-комп’ютерних технологій у весь цикл дисциплін, активізація проєктно-творчої діяльності здобувачів освіти завдяки розробці авторських цифрових продуктів (аудіовізуальних і виконавських проєктів, музично-просвітницьких медіапроєктів, інтерактивно-ігрових розробок, багатофункціональних цифрових портфоліо), а також створення інноваційного освітньо-мистецького середовища з багатофункціональними лабораторіями для подолання «технічного бар’єра» у студентів. Зроблено висновок, що цифровізація докорінно змінює парадигму підготовки вчителя музичного мистецтва, трансформуючи цей процес із простої репродукції академічних знань у динамічне середовище для неперервної творчої самореалізації та продукування оригінального інноваційного контенту.