(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування процесу формування ключових компетентностей учнів у ході інтегрованого навчання інформатики в закладах загальної середньої освіти. В дослідженні розкрито поняття міжпредметної інтеграції як дидактичного принципу, спрямованого на подолання фрагментарності знань, формування цілісної картини світу та підвищення навчальної мотивації учнів. Проаналізовано наукові підходи українських дослідників до проблем інтеграції змісту освіти, інформатизації навчального процесу та формування ключових і цифрових компетентностей. У статті визначено основні рівні інтеграції навчального змісту в інформатиці з акцентом на проєктну діяльність як ефективний інструмент реалізації компетентнісного підходу. Запропоновано модель формування ключових компетентностей учнів у процесі інтегрованого навчання інформатики. Відповідно до цієї моделі успішне формування компетентностей учнів можливе за умови методично обґрунтованого та педагогічно виваженого навчання інформатики в інтеграції з іншими шкільними предметами та використанням при цьому проєктних методів навчання. Запропоновано шляхи формування ключових компетентностей через різні види діяльності в змісті предмету «Інформатика». Розглядаючи STEM як спосіб інтегрованого навчання, автори наводять роль інформатики та приклади навчальної діяльності для забезпечення окремих компонентів STEM освіти. Розглянуто можливості використання сучасних цифрових інструментів, хмарних сервісів і STEM-підходу для забезпечення прикладної спрямованості навчання інформатики. Зроблено висновки про те, що інтегроване навчання інформатики є ефективним засобом формування ключових компетентностей учнів, сприяє формуванню у них цілісного світогляду, підвищує практичну спрямованість навчання та забезпечує зв’язок теорії з життям.