(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті обґрунтовано теоретичні та методологічні засади формування готовності майбутніх учителів технологій до дистанційного навчання в умовах цифрової трансформації освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підготовки педагогів, здатних ефективно організовувати освітній процес у дистанційному та змішаному форматах, використовувати цифрові інструменти та забезпечувати якісну педагогічну взаємодію в онлайн-середовищі. На основі аналізу наукових джерел, сучасних підходів і нормативних документів визначено концептуальні засади моделі, що ґрунтується на системному, компетентнісному, діяльнісному, особистісно орієнтованому та цифровому підходах. У дослідженні розроблено оригінальну структурно-функціональну модель формування готовності майбутніх учителів технологій до дистанційного навчання, яка включає п’ять взаємопов’язаних блоків: цільовий, методологічний, змістовий, організаційно-процесуальний та результативно-оцінювальний. Розкрито зміст кожного блоку, визначено його функції та роль у забезпеченні цілісності моделі. Особливу увагу приділено організаційно-процесуальному блоку, у межах якого окреслено форми, методи та цифрові інструменти, що забезпечують практичну реалізацію моделі та сприяють формуванню професійних умінь студентів у цифровому середовищі. Показано логіку функціонування моделі, яка передбачає послідовний рух від визначення мети та наукових засад – до змістового наповнення, організації навчальної діяльності та оцінювання сформованої готовності. У статті визначено критерії, показники та рівні сформованості готовності майбутніх учителів технологій до дистанційного навчання, що забезпечують можливість комплексного оцінювання результатів підготовки. Наголошено на практичній значущості моделі, яка може бути інтегрована в освітні програми вищих навчальних закладів і сприяти підвищенню якості професійної підготовки майбутніх учителів у контексті цифровізації освіти. Перспективи подальших досліджень пов’язані з аналізом результатів педагогічного експерименту щодо ефективності запропонованої моделі, зокрема з вивченням динаміки сформованості готовності студентів за визначеними критеріями та показниками. Детальні результати експериментальної роботи планується представити в окремій публікації.