(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У представленій статті здійснено комплексний аналіз феномену інформаційної компетентності майбутнього вчителя інформатики, що розглядається у контексті динамічної трансформації сучасної цифрової екосистеми. Наголошено, що в умовах глобальної інформатизації соціуму професійна постать педагога набуває стратегічного значення, оскільки саме він виступає ретранслятором інноваційних цінностей та архітектором цифрового майбутнього підростаючих поколінь. Досліджувана категорія інтерпретується не просто як сукупність технічних навичок, а як цілісне інтегрально-особистісне утворення, що синтезує когнітивні, технологічні та аксіологічні аспекти життєдіяльності фахівця в умовах невизначеності. Обґрунтовано актуальність вдосконалення професійної підготовки майбутніх учителів крізь призму вимог сучасного ринку праці та запитів глобалізованого соціокультурного поля. Феноменологічна природа цієї компетентності розкривається через мотиваційну готовність індивіда до безперервного саморозвитку та здатність до генерації інноваційних рішень під час роботи з великими масивами даних. Встановлено, що ефективне формування досліджуваного утворення можливе лише за умови раціональної дидактичної структурованості освітнього процесу, де органічно поєднуються академічне навчання та потенціал неформальної освіти. Особливу увагу приділено критичному аналізу інформаційних джерел, що дозволяє майбутньому педагогу відокремлювати наукову фактологію від аматорських домислів, забезпечуючи високий рівень соціально-педагогічної комфортності. Розкрито зміст фундаментальних передумов інформаційної грамотності (як показника адаптованості до технологічних трендів) та інформаційної культури (як проекції світогляду на професійну діяльність). Систематизовано різновиди інформаційної компетентності, що базуються на мотиваційно-когнітивному, операційному, моніторинговому та творчому началах. Для цілісного відрефлексування феномену виокремлено ключові критерії його сформованості: інформаційно-змістовий, інструментально-технологічний та оціночно-прогностичний. Резюмовано, що інформаційна компетентність учителя інформатики є фундаментальним конструктом, який забезпечує перехід від репродуктивної до продуктивної моделі навчання. Перспективним напрямом подальших досліджень визначено розробку адаптивного дидактичного інструментарію для верифікації рівнів сформованості цієї якості на різних етапах фахового становлення.