(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розглядаються проблеми пов’язані з процесом цифрової трансформації освітнього простору. Зокрема попри значне зростання кількості електронних освітніх ресурсів, однією з головних методологічних проблем залишається фрагментарність знань учнів, які не здатні бачити та застосовувати зв’язки між різними освітніми галузями. Для вирішення цієї проблеми пропонується використовувати потенціал великих генеративних моделей для реалізації інтегрованого підходу. Основний фокус зроблено на складній міжпредметній інтеграції математики та мистецтва, де творча діяльність учнів слугує потужним інструментом для корекції прогалин у засвоєнні точних наук, зокрема, геометрії. У статті обґрунтовано та детально описано алгоритм взаємодії педагога та великої генеративної моделі, а також деталізовано відповідні методичні рекомендації вчителю. Унікальність запропонованого алгоритму полягає у синергії людської педагогічної експертизи та аналітичної потужності штучного інтелекту. Він проводить багатофакторний аналіз академічної успішності учнів з обох дисциплін, ідентифікуючи точні освітні потреби. На основі цього аналізу велика генеративна модель здійснює автоматизоване формування гетерогенних груп та цільову генерацію оригінальних тем проєктів. Це гарантує, що кожен згенерований проєкт є не просто інтегрованим, а коригуючим і персоналізованим для всіх учасників групи. Результати дослідження демонструють, що розроблений алгоритм значно оптимізує витрати часу педагога на планування та створює умови для справжньої індивідуалізації навчального процесу. Це підтверджує, що велика генеративна модель виступає потужним механізмом, який не лише автоматизує процеси, але й якісно підвищує рівень персоналізації інтегрованого контенту, сприяючи формуванню у здобувачів освіти цілісного, компетентнісного світогляду, що відповідає вимогам сучасної цифрової освіти.