(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розглянуто роль автентичних матеріалів у формуванні іншомовної комунікативної компетентності майбутніх фахівців сфери гостинності в умовах зростання вимог до професійної іншомовної підготовки на глобалізованому ринку праці. Обґрунтовано актуальність використання автентичних ресурсів у процесі ESP-підготовки і визначено їхні ризики і переваги, а також практичні підходи до інтеграції в навчальні програми сфери гостинності. Метою дослідження є визначення впливу автентичних матеріалів на розвиток іншомовної комунікативної компетентності майбутніх фахівців сфери гостинності та сформулювати методичні рекомендації щодо їхнього педагогічно використання. У дослідженні використано: аналіз наукових джерел щодо автентичності, ESP-підготовки; метод систематизації ризиків і переваг автентичних ресурсів; метод педагогічного моделювання професійних комунікативних ситуацій сфери гостинності. Встановлено, що автентичні матеріали забезпечують доступ до живої мови, сучасної лексики, міжкультурних норм і професійних мовних формул, що мають вирішальне значення у сервісній комунікації. Доведено доцільність комбінування автентичних і адаптованих ресурсів у пропорції 25–50 % для запобігання когнітивному перевантаженню студентів. Систематизовано професійні мовні функції сфери гостинності (бронювання, прийом гостей, вирішення скарг, рекомендації меню тощо). Сформульовано методичні рекомендації щодо інтеграції автентичних матеріалів на основі task-based learning, корпусного аналізу і ситуаційного моделювання. Результати є корисними для закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку фахівців туризму і гостинності; викладачів ESP-курсів, які розробляють професійно орієнтовані програми; роботодавців індустрії гостинності (готелі, ресторани, туристичні агенції), які використовують корпоративне мовне навчання; авторів освітніх програм і методичних матеріалів, відповідальних за модернізацію мовної підготовки відповідно до вимог ринку.