(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті висвітлено актуальність використання сучасних методів в освітньо-корекційному процесі з дітьми з особливими освітніми потребами. Ефективність та результативність корекційної роботи з дітьми з ООП на даний момент є однією з актуальних проблем спеціальної педагогіки. У діяльності вчителя-логопеда, використання методів суміжних наук (педагогіки, психології, психотерапії, нейропсихології, різних видів мистецтва) набувають все більшого значення. Поставлено акцент на тому, що різноманітність методів в освітньо-корекційному процесі допомагає досягненню максимально можливих успіхів дітей з особливими освітніми потребами. З огляду на комплексність нові методи та технології, не вимагаючи особливих зусиль, оптимізують процес корекції порушень розвитку дітей, стабілізують їх соціально-емоційний стан. Тому на сучасному етапі фахівці, які працюють з дітьми з ООП, використовують велику різноманітність методів (як традиційних, так й інноваційних). Здійснено аналіз найпоширеніших методів у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Особливу увагу приділено таким методам як психокорекційні методи, арттерапевтичні методи, нейрокорекційні методи. Розкрито їх можливості, ефективність в роботі фахівців спеціальної освіти. Зроблено висновок проте, що лише поєднання традиційних та інноваційних методів, творче їх використання може показувати високі результати в освітньому та корекційному процесі. Діти на таких заняттях не тільки вдосконалюють свою слухо-зорово-тактильно-вестибулярну чутливість, але й підвищують мовленнєву та пізнавальну активність, розвивають свої адаптивні можливості, соціалізуються. Перспективами подальших досліджень є вивчення можливостей методів суміжних наук фахівцями спеціальної освіти, розробка таких технологій, які б враховували особливості кожної дитини, її інтеграцію в освітній процес.