(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У запропонованій статті розглянуто особливості філологічної, зокрема мовної підготовки у закладах вищої освіти з урахуванням професійної спрямованості, розглянуто поняття «хмарні технології». Важливо прищеплювати вміння самостійно поповнювати свої знання, орієнтуватись у стрімкому потоці інформації. Методика, яка ґрунтується на технології «хмарних обчислень», дає можливість долати ці труднощі, залучаючи здобувачів освіти до найбільш перспективних напрямів розроблення сучасних інформаційних продуктів. Метою досліджуваної теми є визначення можливостей і перспектив використання інтернет-ресурсів під час вивчення філологічних дисциплін; вивчення наукових досліджень щодо інтернет-технологій під час дистанційного навчання в освітньому процесі. Зазначено, що інформація та знання є основою сталого розвитку суспільства. На сьогодні для їхнього ефективного опанування вже недостатньо застосовувати традиційні методи та форми, оскільки завданням ЗВО є підготовка всебічно розвиненої особистості з високорозвиненим критичним мисленням, здатного вирішувати багатоаспектні завдання професійної діяльності, самостійно здобувати нові знання протягом усього життя та вміло до постійних змін і трансформацій. Вказано, що актуальність використання хмарних технологій проявляється у можливості впровадження новітніх педагогічних, психологічних і методологічних розробок із членуванням матеріалу на окремі функціонально завершені модулі (теми), які вивчаються у міру засвоєння і відповідають здібностям окремого здобувача освіти або групи загалом. Доведено, що застосування інформаційних технологій здобувачами освіти і викладачами у ЗВО розширює можливості для різноманітності завдань і форм подання інформації, а також дає змогу використовувати комп’ютерні програми для навчання, виконання тренувальних вправ, перевірки знань тощо.