(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
Стаття присвячена комплексному аналізу сучасних європейських вимог до формування цифрової компетентності майбутніх стоматологів у контексті інтеграції системи стоматологічної освіти України до європейського простору вищої медичної освіти. У роботі розкрито актуальність цифровізації освітнього процесу, спричинену трансформаціями в системі охорони здоров’я, стрімким розвитком цифрових технологій, необхідністю адаптації до дистанційних і змішаних форм навчання в умовах карантинних обмежень і воєнного стану. Розглянуто ключові нормативні документи ЄС, рекомендації Європейської асоціації стоматологічної освіти (ADEE) та положення про професійну кваліфікацію стоматолога, що визначають стандарти змісту, структури та результатів освітніх програм. Особливу увагу приділено компетентнісному підходу, який передбачає формування фундаментальних теоретичних знань, клінічної майстерності, критичного мислення, навичок доказової практики, комунікативної та міжпрофесійної взаємодії, а також дотримання високих етичних норм та розвитку цифрової компетентності. Важливим аспектом дослідження є порівняння української моделі підготовки лікарів-стоматологів із німецькою системою професійної освіти, де цифрові навички виступають базовим інтегрованим компонентом усіх освітніх рівнів – від дуальної підготовки техніків і асистентів стоматолога до магістерського рівня, докторських студій та клінічної спеціалізації. Показано, що німецькі стандарти приділяють значну увагу практичній цифровій підготовці, включаючи роботу з електронною документацією, радіологічними системами, цифровими базами даних, сучасним обладнанням та інструментами цифрової діагностики. Зроблено висновок, що цифрова компетентність має бути стратегічним пріоритетом розвитку стоматологічної освіти України. Її формування сприятиме підвищенню якості підготовки майбутніх фахівців, їхній конкурентоспроможності на міжнародному ринку праці та здатності працювати в умовах цифрової медицини. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на удосконалення нормативного забезпечення, оновлення освітнього контенту, розроблення методичних рекомендацій і створення сучасного цифрового навчального середовища відповідно до європейських вимог та тенденцій розвитку стоматологічної галузі.