(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті здійснено спробу актуалізувати проблему фахової підготовки майбутніх учителів спеціальності 014.14 «Середня освіта (Захист України)» до викладання модуля «Домедична допомога в умовах бойових дій». Актуальність дослідження зумовлена нагальною потребою модернізації системи національної військово-патріотичної освіти відповідно до стандартів НАТО та жорстких реалій повномасштабної збройної агресії проти України. Авторами обґрунтовано необхідність повної імплементації в освітній процес закладу вищої освіти (далі ЗВО) міжнародних протоколів TCCC (Tactical Combat Casualty Care) та алгоритму MARCH як безальтернативного стандарту порятунку життя на полі бою. У роботі визначено структуру та зміст професійно-методичної компетентності майбутнього викладача предмета «Захист України», що інтегрує в собі hard skills (досконале володіння технікою зупинки масивних кровотеч, забезпечення прохідності дихальних шляхів) та soft skills (педагогічна фасилітація, управління навчальною групою, психологічна підтримка учнів). Запропоновано інноваційну методику підготовки студентів, що базується на принципах симуляційного навчання та методі «стрес-інокуляції» (Stress Inoculation). Цей підхід передбачає створення реалістичного навчального середовища з використанням засобів імітації поранень (муляжів), звукового супроводу бою та елементів фізичного навантаження. Вперше розроблено та описано трирівневу модель підготовки фахівця: від рівня «Боєць-рятувальник» до рівня «Інструктор-методист». Ключовим елементом практичної частини дослідження є презентація авторського сценарію симуляційної гри «Евакуація з жовтої зони» з детальним алгоритмом дій, розподілом ролей та критеріями оцінювання за чек-листами. Окрему увагу приділено методиці проведення дебрифінгу – структурованого аналізу помилок після виконання вправи, який трансформує отриманий студентами стресовий досвід у стійке професійне знання. Висновки статті підтверджують ефективність запропонованих методичних підходів для підвищення якості кадрового забезпечення предмета «Захист України».