(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розглянуто теоретичні засади застосування криптографічних методів захисту інформації у військовій справі. Проаналізовано сутність та класифікацію криптографічних методів, їх роль у забезпеченні конфіденційності, цілісності та автентичності інформації в умовах сучасних воєнних конфліктів. Наведено тлумачення терміна «криптографія» – наука про математичні методи й алгоритми перетворення повідомлення (відкритого тексту) на зашифрований (шифротекст), який неможливо прочитати без знання ключа або спеціального алгоритму. Проведено порівняльну характеристику криптографічних методів, що застосовуються у військовій справі для захисту інформації. А також проаналізовано актуальні виклики, з якими стикаються військові під час використання криптографії. Розглянуто ключові функції криптографії, зокрема: конфіденційність, цілісність, автентичність, незаперечність. Окрім цього, вказано, що криптографічні методи охоплюють усі сфери військових операцій, до яких належать такі, як: захист комунікацій; управління безпілотними системами; системи ідентифікації;захист збережених даних. Особливу увагу приділено симетричним та асиметричним алгоритмам шифрування, криптографічним хеш-функціям, цифровому підпису та протоколам обміну ключами. Обґрунтовано значення криптографії як базового елементу системи інформаційної безпеки Збройних сил та інших військових формувань. Зазначено, що у військовій справі вибір методу криптографічного захисту залежить від ієрархічного рівня передачі інформації: від стратегічного командування до тактичної ланки, а також потребує багаторівневого захисту. Доведено, що військове планування розраховується на десятиліття вперед, оскільки актуальною є концепція «перехопити зараз – розшифрувати пізніше». Інакше кажучи, дані, які зашифровані сьогодні, можуть бути розшифровані через 10-15 років за допомогою квантових комп’ютерів.