(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті представлена концепція непрофесійної фізкультурної освіти здобувачів в цивільних закладах фахової і вищої освіти як стрижня «Фізичного виховання» на замикаючому етапі багаторічних занять дітей, юнацтва та молоді організованими заняттями фізичною культурою. Окрім закладів системи Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, центральних органів виконавчої влади із спеціальним статусом, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері захисту населення, центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань. Як і раніше в цих закладах «Фізичне виховання» має бути зосереджене виключно на професійно-прикладній фізичній підготовці. Ключовими досягненнями концепції є підготовлена парадигмальна інновація. А саме створення нової освітньої парадигми у зміненій дисципліні «Фізичне виховання» в закладах фахової і вищої освіти на основі практики «будівництва власного здоров’я» здобувачами і випускниками. Забезпечена системна інтеграція шляхом успішного об’єднання педагогічних, медичних та соціальних підходів до здоров’язбереження. Це й науковий внесок через розвиток теоретичних основ та практичних технологій нової галузі знань. Вирішення реальних проблем непрофесійної фізкультурної освіти здобувачів цивільних спеціальностей. Посилення соціального потенціалу «Фізичного виховання»: можливість позитивного впливу на здоров’я нації через освітні засоби. Концепція непрофесійної фізкультурної освіти здобувачів закладів фахової і вищої освіти є фундаментальною науковою розробкою, яка має потенціал трансформувати систему «Фізичного виховання» в країні за рахунок збільшення її ефективності, що стане українським внеском до світової педагогічної науки.