(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
У статті розглядається актуальна проблема формування професійної іншомовної компетентності майбутніх психологів у контексті модернізації системи вищої освіти та інтеграції України до європейського наукового й освітнього простору. Обґрунтовується провідна роль комунікативної компетентності як невід’ємної складової професійної підготовки фахівців нефілологічних спеціальностей, здатних ефективно діяти в умовах глобальної інформаційної невизначеності та надшвидкого темпу суспільних змін. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування компетентнісного підходу до іншомовної підготовки студентів-психологів та визначення структурних компонентів освітньої компетентності. Проаналізовано інноваційний рівневий підхід до мовної підготовки, базований на «Загальноєвропейських компетенціях володіння іноземними мовами», що орієнтує освітній процес на вироблення у здобувачів умінь застосовувати набуті знання в реальних ситуаціях ділової та професійної комунікації. Розкрито дидактичний потенціал Європейського мовного портфеля як дієвого інструменту розвитку міжкультурної компетентності та саморефлексії студентів. У межах компетентнісного підходу детально схарактеризовано структуру освітньої компетентності, яка розглядається в єдності чотирьох взаємопов’язаних складових: екзистенціальної (мотивація, креативність, ціннісне ставлення), об’єктної (комунікативна, лінгвістична, дискурсивна, компенсаторна та навчально-пізнавальна компетентності), соціальної (соціальна, соціолінгвістична, соціокультурна) та оцінювальної (здатність до самооцінки та комунікації задля саморозвитку). Окрему увагу приділено змісту поняття «міжкультурна комунікативна компетентність» як складного цілісного утворення. Доведено, що вона інтегрує професійну іншомовну компетентність та комплекс міжкультурних аспектів на когнітивному, процесуальному і соціально-перцептивному рівнях. Це передбачає ґрунтовні знання ділової іншомовної термінології, дотримання норм вербальної та невербальної поведінки, а також здатність створювати атмосферу взаєморозуміння й поваги. Зроблено висновок, що стратегічною метою викладання іншомовних дисциплін у закладах вищої освіти є формування міжкультурної комунікативної компетентності, а вивчення іноземної мови створює максимально сприятливі умови для всебічного розвитку особистості майбутнього фахівця-психолога.