(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано методичні засади формування професійної іншомовної компетентності майбутніх психологів у контексті процесів глобалізації та глибокої інтеграції вітчизняної наукової спільноти до світового освітнього простору. Актуальність дослідження зумовлена нагальною потребою українського суспільства у фахівцях із ментального здоров’я, здатних працювати з міжнародними протоколами доказової психотерапії, авторитетними базами даних (Scopus, Web of Science) та ефективно співпрацювати з гуманітарними місіями (ВООЗ, Червоний Хрест) в умовах подолання наслідків війни. Наголошено, що традиційна парадигма викладання (General English) вичерпала свій дидактичний потенціал, поступаючись місцем підходу «Англійська для спеціальних цілей» (ESP). Професійна іншомовна компетентність сучасного психолога розглядається як багаторівневе утворення, що органічно поєднує лінгвістичний, дискурсивний, соціокультурний та професійно-психологічний компоненти. Зазначається, що для фахівця іноземна мова постає не просто інструментом комунікації, а ключовим засобом терапевтичного впливу, емпатійного слухання та встановлення довірливого рапорту. Визначено провідні принципи освітнього процесу: професійна спрямованість, використання автентичних джерел (матеріали APA, класифікатори хвороб), комунікативно-діяльнісна активність та створення емоційно безпечного середовища. Доведено ефективність впровадження інтерактивних методів навчання, серед яких ключовими є рольові симуляції формату «психолог – клієнт», розв’язання психологічних кейсів (Case Study) та дослідницька проєктна діяльність. Окрему увагу в дослідженні приділено глибокій цифровізації мовної підготовки. Обґрунтовано високий дидактичний потенціал створення імерсивного середовища за допомогою систем LMS, корпусних баз даних (COCA), масових відкритих онлайн-курсів (MOOCs) та використання штучного інтелекту в ролі віртуальних клієнтів-симуляторів. Представлена у статті порівняльна характеристика підтверджує зміщення фокусу з пасивного заучування на комунікативну ефективність. Зроблено висновок, що синергія сучасних методичних підходів та цифрових інструментів забезпечує подолання мовних бар’єрів та готує конкурентоспроможних фахівців глобального рівня.