(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
Проаналізовано проблему підготовки майбутніх фахівців психологічного профілю до ефективного іншомовного професійного спілкування, що реалізується в умовах сучасного інформаційно-освітнього середовища закладу вищої освіти. Висвітлено, що володіння іноземною мовою є не просто додатковою навичкою, а критичною потребою для доступу до передових наукових знань, результатів найновіших досліджень, автентичних методик та парадигм, які продукуються поза межами національного мовного простору. Мова розглядається як потужний інструмент професійного зростання, засіб подолання комунікативних бар’єрів, шлях до глибшого розуміння культурного різноманіття та фундаментальна умова успішної інтеграції вітчизняних спеціалістів у науковий простір. Особливу увагу приділено розкриттю ролі інформаційно-освітнього середовища ЗВО, яке охарактеризовано як складну, динамічну екосистему, яке цілеспрямовано створює реальні можливості для активної міжкультурної та професійної взаємодії. Показано, що ІОС забезпечує оперативний доступ до колосального масиву фахових матеріалів, мультимедійного контенту, а також використовує комунікаційний потенціал онлайн-платформ для дискусій та спільних проектів. Середовище сприяє індивідуалізації навчання, дозволяючи студентам працювати у власному темпі, глибоко опрацьовувати термінологію та виконувати практико-орієнтовані професійні завдання. Описано та систематизовано комплексні стратегії формування іншомовної професійної компетентності майбутніх психологів, які базуються на поєднанні лінгвістичної, фахової та соціокультурної складових. Ключовими елементами визначено глибоку інтеграцію іноземної мови в освітній процес з психології, систематичне опрацювання автентичних текстів, проведення рольових ігор та симуляцій професійних ситуацій, а також використання засобів ІКТ, онлайн-платформ та мобільних додатків. Зроблено висновок, що ефективне формування цієї компетентності розширює індивідуальні кар’єрні горизонти фахівців, надає можливості для міжнародної мобільності, сприяє інтеграції у світовий науковий простір. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на розробку конкретних програм та навчальних матеріалів на психологічну тематику іноземними мовами.