(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті досліджено діяльність Київського Фребелівського товариства для сприяння справі виховання як одного з провідних інституцій у розвитку позашкільної освіти в Україні на початку ХХ століття. Встановлено, що становлення позашкільної освіти було зумовлене соціально-економічними та політичними змінами суспільства, зростанням потреби у змістовному дозвіллі дітей і молоді, а також необхідністю підготовки педагогічних кадрів для нових освітніх інституцій. Проаналізовано історико-педагогічні джерела та архівні матеріали, що висвітлюють організаційні засади діяльності товариства, його структуру, напрями роботи та роль у формуванні теоретичних і практичних основ позашкільної освіти. З’ясовано, що Київське Фребелівське товариство було засноване у 1908 р. представниками наукової та педагогічної інтелігенції Києва. До його складу входили відомі педагоги, науковці та громадські діячі, серед яких І. Сікорський, С. Русова, Н. Лубенець, І. Стешенко та інші. Визначено, що діяльність товариства охоплювала Київський навчальний округ і реалізовувалася за двома основними напрямами: інституційно-організаційним та науково-педагогічним. Перший напрям, інституційно-організаційний, передбачав створення закладів освіти, зокрема Фребелівського педагогічного інституту, дитячих садків, притулків, початкової школи, дитячих клубів, курсів з позашкільної освіти тощо. Другий напрям, науково-педагогічний, був спрямований на поширення нових педагогічних ідей, проведення наукових досліджень, організацію публічних лекцій, виставок, читань, екскурсій та видання педагогічної літератури тощо. Встановлено, що важливу роль у діяльності товариства відігравала фребелівська педагогічна система, яка ґрунтувалася на принципах гри, творчості, праці та гармонійного розвитку дитини. Її впровадження сприяло формуванню нових підходів до організації дозвіллєвої та виховної роботи з дітьми й молоддю. Доведено, що діяльність Київського Фребелівського товариства стала важливим підґрунтям для становлення системи позашкільної освіти в Україні та розвитку педагогічної науки на початку ХХ століття.