(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розглянуто проблему формування алгоритмічного мислення майбутніх учителів початкової школи як важливої складової їх професійної підготовки в умовах цифровізації освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю розвитку інформаційно-цифрової компетентності педагогів та удосконалення змісту професійної підготовки відповідно до вимог сучасного інформаційного суспільства. Об’єктом дослідження є процес професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи, предметом – формування алгоритмічного мислення студентів засобами інформатики. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування особливостей формування алгоритмічного мислення майбутніх учителів та визначення ефективних шляхів його розвитку у процесі вивчення інформатичних дисциплін. У роботі використано такі методи дослідження: аналіз психолого-педагогічної та науково-методичної літератури, узагальнення та систематизація наукових підходів, моделювання освітнього процесу. Розкрито сутність понять «алгоритм», «алгоритмічне мислення», «алгоритмізація навчальної діяльності». Проаналізовано основні властивості алгоритмів, способи їх подання та значення базових алгоритмічних структур у професійній діяльності майбутнього педагога. Окреслено роль навчальної алгоритмічної мови, блок-схем, методу покрокової деталізації, а також моделювання та комп’ютерного моделювання у процесі підготовки майбутніх учителів початкової школи. Обґрунтовано педагогічні умови формування алгоритмічного мислення студентів педагогічних спеціальностей, зокрема інтеграцію теоретичної та практичної підготовки, використання сучасних цифрових технологій, розвиток мотивації до навчання та активізацію пізнавальної діяльності. Наукова новизна дослідження полягає у визначенні інформатики як ефективного засобу формування алгоритмічного мислення майбутніх учителів початкової школи та обґрунтуванні педагогічних умов його розвитку. Практичне значення полягає у можливості використання результатів дослідження у процесі професійної підготовки студентів педагогічних спеціальностей та у навчанні молодших школярів основ алгоритмізації. Доведено, що ефективне формування алгоритмічного мислення забезпечується через інтеграцію теоретичної підготовки, практичної діяльності та використання сучасних цифрових технологій у процесі професійної освіти майбутніх учителів початкової школи.