(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розглянуто проблему модернізації навчання інформатики здобувачів ступеня молодшого бакалавра в контексті цифрової трансформації освіти. Обґрунтовано актуальність дослідження, зумовлену необхідністю оновлення змісту, форм, методів і засобів навчання відповідно до сучасних вимог професійної підготовки майбутніх фахівців інформаційних технологій та розвитку їхньої цифрової компетентності. На основі аналізу нормативних документів і наукових джерел визначено, що навчання інформатики має бути гнучким, практико-орієнтованим, відкритим до оновлення та спрямованим на ефективне використання цифрових освітніх технологій. У роботі розкрито основні напрями модернізації навчання інформатики: оновлення змісту навчальних дисциплін, упровадження цифрових засобів навчання, удосконалення організаційних форм освітньої діяльності, розвиток самостійної й проєктної роботи здобувачів, а також оновлення підходів до оцінювання результатів навчання. Особливу увагу приділено використанню хмарних сервісів, систем управління навчанням, онлайн-компіляторів, віртуальних лабораторій, цифрових портфоліо та засобів онлайн-комунікації. Зроблено висновок, що модернізація навчання інформатики здобувачів ступеня молодшого бакалавра має ґрунтуватися на поєднанні фундаментального змісту дисципліни з прикладною спрямованістю, цифровою інтегрованістю, індивідуалізацією освітнього процесу та постійним оновленням навчально-методичного забезпечення.