(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті актуалізовано проблему практичної підготовки майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами (ООП), а саме з порушеннями мовлення різних форм і ступенів: алалії, дизартрії, ринолалії, заїкання, порушення голосу, темпу мовлення та ін. Розкрито роль вихователя закладу дошкільної освіти (ЗДО) у психолого-педагогічному та логопедичному супроводі дітей з функціональними мовленнєвими труднощами І-V рівнів. Обґрунтовано, що педагогічна практика є ключовим компонентом фахової підготовки майбутніх вихователів ЗДО, який забезпечує інтеграцію їхніх теоретичних знань та формування практичних умінь і навичок. Визначено та розкрито функції педагогічної практики: адаптаційну, навчальну, виховну, розвивальну, контрольну (діагностичну), дослідницьку (творчу), комунікативну, проєктувальну, рефлексивну та інтегральну. Особливу увагу приділено специфіці реалізації цих функцій у процесі формування фахової компетентності “здатність до роботи з дітьми з порушеннями мовлення” в майбутніх вихователів ЗДО, яка передбачає сформованість знань, умінь і практичних навичок щодо виявлення, підтримки, корекції та організації ефективної взаємодії з дітьми, які мають мовленнєві порушення, в умовах інклюзивного освітнього середовища. Охарактеризовано систему принципів організації педагогічної практики (нормативність, безперервність, послідовність, системність, результативність) з метою формування фахової компетентності майбутніх вихователів ЗДО “здатність до роботи з дітьми з порушеннями мовлення”. Доведено, що дотримання окреслених принципів та реалізація функцій педагогічної практики сприяють трансформації розрізнених знань і вмінь в інтегровану фахову компетентність “здатність до роботи з дітьми з порушеннями мовлення”, що дозволяє майбутнім вихователям ефективно здійснювати психолого-педагогічний та логопедичний супровід дітей дошкільного віку з мовленнєвими порушеннями в умовах освітнього середовища ЗДО.