(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розглядаються перспективи використання генеративного штучного інтелекту (ШІ) у процесі викладання української мови студентам-іноземцям. Така технологія відкриває нові можливості для персоналізації освітнього процесу, створення інтерактивних завдань та розвитку мовної компетентності. Здійснюється порівняльний аналіз класичних методик навчання та інноваційних технологічних рішень, визначаються їхні переваги та потенційні ризики. Особливий акцент зроблено на проблемі автентичності навчальних матеріалів, необхідності адаптації контенту до рівня підготовки студентів, а також на формуванні міжкультурної комунікації. У роботі наведено приклади практичного застосування ШІ: автоматизоване створення діалогів, генерація текстів для читання, вправи з граматики та лексики, а також використання чат-ботів для моделювання реальних комунікативних ситуацій. Важливим аспектом є усвідомлення того, що технологія здатна продукувати як коректні, так і некоректні мовні конструкції. Тому наголошується на необхідності критичного мислення студентів та педагогічного контролю з боку викладачів. Використання ШІ має розглядатися не як заміна традиційних методів, а як їх доповнення, що дозволяє зробити навчальний процес більш гнучким, інтерактивним і наближеним до реального мовного середовища. У висновках зазначається, що генеративний штучний інтелект має значний потенціал у сфері викладання української мови як іноземної. Його ефективність залежить від методичної інтеграції у навчальні програми, дотримання етичних норм та готовності викладачів працювати з новітніми інструментами. Таким чином, правильне використання ШІ може стати важливим чинником у формуванні комунікативної та міжкультурної компетентності студентів, відкриваючи нові горизонти для розвитку лінгводидактики. Додатково підкреслюється, що впровадження ШІ у навчальний процес сприяє підвищенню мотивації студентів, розширює можливості для самостійної роботи та забезпечує індивідуальний підхід до кожного здобувача освіти. Це створює умови для більш ефективного засвоєння матеріалу та формування навичок, необхідних у сучасному глобалізованому світі.