(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті розкрито педагогічні, організаційні та методичні умови реалізації туристсько-спортивного напряму викладання навчального предмета «Захист України» у старшій школі. Обґрунтовано доцільність інтеграції елементів спортивно-оздоровчого туризму в освітній процес з метою формування в учнів старших класів фізичної витривалості, життєво необхідних компетентностей, громадянської відповідальності та готовності до дій в умовах надзвичайних ситуацій і воєнного стану. Визначено основні підходи до організації туристсько-спортивної діяльності в межах предмета «Захист України». Навчальний предмет «Захист України» є важливим складником змісту повної загальної середньої освіти, оскільки спрямований на формування в учнів знань про основи національної безпеки, оборони держави, цивільного захисту, а також практичних умінь і навичок, необхідних для дій у надзвичайних ситуаціях. Водночас традиційні, переважно теоретичні підходи до його викладання не завжди забезпечують належний рівень практичної підготовленості старшокласників, їх мотивації та усвідомленого ставлення до змісту навчання. У цьому контексті особливої актуальності набуває туристсько-спортивний напрям викладання предмета «Захист України», який поєднує освітній, оздоровчий та виховний потенціал спортивно-оздоровчого туризму. Туристсько-спортивна діяльність створює сприятливі умови для формування фізичної витривалості, психологічної стійкості, навичок орієнтування на місцевості, виживання в природних умовах, командної взаємодії та лідерства. Вона також сприяє розвитку відповідальності, дисциплінованості та готовності до подолання труднощів, що є вкрай важливим в умовах сучасних безпекових викликів.. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового обґрунтування педагогічних, організаційних і методичних умов реалізації туристсько-спортивного напряму викладання предмета «Захист України» у старшій школі. Метою статті є визначення та аналіз умов ефективного впровадження туристсько-спортивної діяльності в освітній процес як засобу підвищення рівня військово-патріотичної та фізичної підготовки учнів старших класів.