(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті висвітлюється актуальна проблема модернізації професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в умовах інтеграції до міжнародного освітнього простору. Метою дослідження є розкриття особливостей та переваг методики викладання фахових мистецьких дисциплін англійською мовою на прикладі профілюючого курсу «Хорознавство та хорове аранжування». Наголошується, що для подолання мовних та соціокультурних бар’єрів у професійній взаємодії з іноземними колегами заклади вищої освіти мають активно впроваджувати інноваційні моделі навчання, що поєднують фахову підготовку з іншомовною практикою. Розроблено та теоретично обґрунтовано поетапну методику занурення здобувачів вищої мистецької освіти в іншомовне професійне середовище. Перший етап передбачає теоретичну підготовку, під час якої лекційний матеріал щодо історії хорового мистецтва, жанрів хорового виконавства та принципів аранжування викладається англійською мовою. Другий етап фокусується на поглибленій термінологічній роботі із застосуванням авторського двомовного глосарія. Це дозволяє студентам коректно оперувати ключовими поняттями, такими як хорова партитура, обробка, транскрипція, кавер-версія тощо, як українською, так і англійською мовами. Третій етап базується на активному використанні аудіовізуального супроводу та сучасних музично-комп’ютерних технологій, зокрема нотного редактора MuseScore. Особлива увага приділяється встановленню англомовної версії програми, що спонукає студентів до практичного засвоєння міжнародної музичної термінології у процесі набору нотного тексту, редагування та створення власних хорових партитур і аранжувань. Доведено, що запропонована методика викладання з використанням англомовного матеріалу та цифрових технологій суттєво активізує пізнавальну діяльність студентів. Такий підхід не лише формує комп’ютерну грамотність і розвиває креативне професійне мислення, а й розширює комунікаційну культуру майбутніх фахівців. Це гарантує підвищення їхньої конкурентоспроможності на ринку праці та забезпечує успішну самореалізацію в умовах міжнародного мистецького партнерства.