(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті досліджується актуальна проблема модернізації професійної підготовки студентів-бакалаврів спеціальностей «Прикладна фізика та наноматеріали» та «Середня освіта (Фізика та астрономія)» в умовах стрімкого розвитку цифрових технологій та міждисциплінарних підходів. Метою розвідки є визначення ролі, місця та концептуальної структури навчальної дисципліни «Вступ до фаху» як комплексного пропедевтичного курсу, що закладає надійний фундамент для подальшого професійного становлення майбутніх науковців і педагогів. Наголошується, що на сучасному етапі цей курс трансформується із суто ознайомчого у потужний інструмент фахової адаптації, який органічно поєднує фундаментальну теоретичну фізику із сучасним інструментарієм цифрової епохи. Проаналізовано змістову структуру дисципліни, яка логічно вибудувана за принципом поступового ускладнення та складається з трьох взаємопов’язаних блоків. Перший, фундаментальний блок, спрямований на систематизацію, узагальнення та концептуальне осмислення знань з основних розділів класичної та сучасної фізики. Він вирівнює рівень підготовки першокурсників, створює цілісну фізичну картину світу та слугує методологічною базою. Другий блок орієнтований на формування глибокої цифрової та інформаційної компетентності. У його межах студенти вивчають архітектуру персонального комп’ютера, принципи роботи операційних систем, хмарні сервіси, інструменти колективної взаємодії та програмне забезпечення для обробки експериментальних даних. Третій – присвячений інтеграції інструментів штучного інтелекту в навчально-дослідницьку діяльність. Здобувачі вищої освіти вчаться ефективно використовувати генеративні моделі для пошуку, структурування та аналізу наукової інформації, неухильно дотримуючись принципів академічної доброчесності. Доведено, що дисципліна «Вступ до фаху» виконує надзвичайно важливу мотиваційну, світоглядну та методологічну функції, що забезпечує «м’який» перехід від шкільної до університетської системи навчання, формує первинну професійну ідентичність і озброює студентів необхідним технологічним інструментарієм. Синергія базових фізичних знань, цифрової грамотності та навичок роботи зі штучним інтелектом гарантує конкурентоспроможність випускників як у науково-дослідних лабораторіях, так і в закладах освіти.