(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано доцільність використання DevOps та DataOps як методологічної основи трансформації викладання інформатики у педагогічних університетах. Актуальність дослідження зумовлена потребою оновлення підготовки майбутніх учителів інформатики в умовах цифрової трансформації освіти, зростання вимог до цифрової компетентності педагогів та необхідності наближення освітнього процесу до сучасних інженерних практик. Розкрито обмеження традиційної моделі викладання інформатики, що виявляються у фрагментарності змісту, переважанні ручної перевірки студентських робіт, затримці зворотного зв’язку, недостатній кількості ітерацій для вдосконалення результатів і обмеженій вимірюваності навчальних досягнень. DevOps розглянуто як підхід, що забезпечує автоматизацію перевірки, використання CI/CD, роботу з репозиторіями, ітеративне виконання завдань, командну взаємодію та безперервний зворотний зв’язок. DataOps інтерпретовано як підхід до організації життєвого циклу освітніх даних, що охоплює їх збирання, перевірку якості, аналіз, інтерпретацію та використання для оптимізації курсу. Здійснено порівняння традиційної та DevOps/DataOps-орієнтованої моделей викладання інформатики. Запропоновано DevOps/DataOps-орієнтовану модель освітнього циклу, що охоплює навчальний контент, студентські роботи, автоматизовані перевірки, оперативний зворотний зв’язок, освітні дані, навчальну аналітику та оптимізацію курсу. Зроблено висновок, що поєднання DevOps і DataOps може сприяти підвищенню практико-орієнтованості навчання, прозорості оцінювання, вимірюваності результатів та обґрунтованості педагогічних рішень у процесі підготовки майбутніх учителів інформатики.