(untitled) (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності методичних підходів до формування наукового світогляду здобувачів освіти у процесі вивчення біології на основі засвоєння знань про рівні організації живої матерії. У дослідженні використано комплекс взаємодоповнювальних методів: аналіз, узагальнення та систематизація наукових і психолого-педагогічних джерел з проблеми формування наукового світогляду. Підтверджено, що системне вивчення рівнів організації живої матерії (молекулярного, клітинного, тканинного, органного, організмового, популяційно-видового, екосистемного та біосферного) забезпечує формування цілісного уявлення про взаємозв’язок біологічних систем та сприяє розвитку наукового стилю мислення. Встановлено, що використання дослідницьких завдань, лабораторних робіт, інтерактивних методів, цифрових освітніх ресурсів і міжпредметних зв’язків підвищує рівень сформованості наукових понять, здатність до аналізу природних явищ і розвиток екологічного мислення. У процесі педагогічного експерименту зафіксовано позитивну динаміку сформованості наукового світогляду, підвищення пізнавальної активності, самостійності та готовності здобувачів освіти до дослідницької діяльності. Доведено, що формування наукового світогляду здобувачів освіти у процесі вивчення біології є ефективним за умови системного використання інноваційних педагогічних технологій, інтеграції теоретичних знань і практичної діяльності, а також організації дослідницького навчання. Вивчення рівнів організації живої матерії виступає методологічною основою формування цілісної природничо-наукової картини світу та розвитку відповідального ставлення до довкілля.