ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ У ФОРМУВАННІ КУЛЬТУРИ ЗДОРОВ’Я УЧНІВ СТАРШОЇ ШКОЛИ - Вахнова, А. П.; Смоляр, І. І. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2018)
В публікації розглянуто особливості впливу мотиваційної складової на формування культури здоров’я учнів віком від 13 до 17 років. Аналіз отриманих результатів дослідження проводився з урахуванням гендерних та вікових відмінностей учнів та дозволив виявити, що цікавість до занять фізкультурою і спортом значно знижується у учнів 14-16 років, особливо у дівчат. Вивчення мотивації та мотивів до занять фізичною культурою в учнів старшої школи дозволили визначити пряму залежність “моди та престижу” та “зацікавленність фізкультурно-спортивною роботою”. Встановлено, що учні з задоволенням приймають участь у фізкультурно-спортивних заходах, а дівчата особливо люблять різні ігри і розваги, що вказує на шлях їх залучення до занять фізичною культурою. Як наслідок повинно бути відповідне наповнення самостійних занять поза навчанням у школі та з часом сформувати позитивну звичку у поведінці для більшості учнів старших класів.