ІДЕЇ ПОЛІТЕХНІЗМУ, КОЛЕКТИВНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ В ОСВІТІ ДОРОСЛИХ ТА У ПРАЦЯХ ГРОМАДСЬКИХ І ПАРТІЙНИХ ДІЯЧІВ ПЕРІОДУ 1920-х - 50-х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ - Мартіросян, О. І.; Ларіна, О. О.; Видрич, Н. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2018)
У статті автори акцентують увагу на ствердженні колективної педагогіки та вихованні радянської людини в період 1920-х – 1950-х років ХХ століття. На основі історичних і педагогічних джерел, авторами було доведено, що радянська школа, в даний хронологічний період, не враховувала етнонаціональні чинники, а тільки враховувала комуністичну ідеологію і класові цінності. Освітньо-виховна система України і процес освіти дорослих були “політизовані” і готували для всіх галузей промисловості і виробництва кваліфіковану силу.