МУЗИЧНЕ ФОРМОУТВОРЕННЯ У ТАНЦЯХ ПОСТМОДЕРН - Мова, Л. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2018)
Стаття присвячена проблемам формоутворення в музично-хореографічних постановках танцю постмодерн. Автор позначає причини звернення композиторів Дж. Кейджа, М. Фелдман, Е. Брауна, К. Вульфа, а також Л. Монт Янга, Д. Тюдора до алеаторичної форми в музиці для танцювальних перфомансів М. Каннінгема, С. Форті, І. Райнер, Т. Браун, Л. Чайлдс і інших. Автор статті висуває і обґрунтовує припущення про те, що застосування композиторами принципу індетермінізму і пошук нових законів формоутворення в музиці для танцю були пов’язані зі специфікою хореографії, що вимагає нових структурних рішень. У статті розглядаються особливості втілення в перфомансах певних різновидів алеаторних форм: мобільної – форми, модульної – форми. Досліджуються також принципи формоутворення, засновані на імпровізації виконавця.