УДОСКОНАЛЕННЯ ГРАМАТИЧНИХ НАВИЧОК В УСНОМУ МОВЛЕННІ НА ПРИКЛАДІ МОДАЛЬНИХ ГРАМАТИЧНИХ СТРУКТУРУР - Орловська, Л. К. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2018)
Стаття присвячена розгляду комплексу вправ на етапі удосконалення граматичних навичок на прикладі модальних граматичних структур за темою здоров’я. Комунікативні вправи, що застосовуються в комплексі передбачають розв’язання певної задачі в певній мовленнєвій ситуації при вільному виборі модальних граматичних структур, які використовуються на етапі практики в спілкуванні, коли сформовані навички продовжують вдосконалюватися та функціонують в мовленні. В комплексі вправ розглядаються комунікативні рецептивно-репродуктивні вправи у відтворенні діалогу та статті; рецептивно-продуктивні вправи у створенні монологу-розповіді за прослуханою історією і ситуацією та комунікативні продуктивні вправи у створенні діалогу-розпитування, монологу-розповіді та діалогу-дискусії за ситуацією. Вправи розвивають уміння аудіювання, створення діалогів та монологів на прикладах прослуханого чи прочитаного тексту та вираження своїх власних думок за певною ситуацією на текстовому рівні у формі діалогу чи монологу.