ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Сігова, А. Г. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2018)
Стаття присвячена актуальній проблемі громадянського виховання учнів початкових класів, їх інтеграція в сучасному суспільстві та формування активної громадянської позиції. У статті розглядається сукупність педагогічних умов, що впливають на ефективність формування громадянської компетентності учнів початкових класів, запропонована теоретична модель громадянської позиції особистості. Розглянуто пріоритетні форми громадянського виховання у навчально-виховній роботі, проаналізовано їх можливості в контексті досліджуваної проблеми. Стаття представляє дослідження проблеми формування громадянської самосвідомості підростаючого покоління. Актуальність її дослідження обумовлена побудовою демократичної держави і необхідністю створення нової системи громадянської освіти учнівської молоді, що базуватиметься на ідеї розвитку самосвідомості особистості в незалежній державі.