КЛАСИЧНИЙ ТАНЕЦЬ У СУЧАСНОМУ СОЦІОКУЛЬТУРНОМУ ПРОСТОРІ - Герц, І. І. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У мистецькому житті сьогодення важливе місце належить хореографії як невід’ємному компоненту театру, дієвому засобу дозвілля, фестивально-конкурсного руху, який інтегрує потенціал мистецтва і спорту. Проблема багатоманітності хореографії сьогодення, особливостей її зв’язків з музикою потребує ґрунтовного наукового осмислення. У статті на основі аналізу літературних джерел розглянуті проблеми сучасного стану класичної хореографії. Визначені особливості її зв’язків з музикою у різних видах, напрямках розвитку. Проаналізовані форми балетних творів і хореографічних програм,надані їх жанрово-стильові характеристики. Досліджено вплив класичної хореографії на становлення та розвиток сучасних танцювальних напрямів. Аналіз музично-пластичних модифікацій хореографічного мистецтва сьогодення дає змогу визначити основні його види з наданням внутрішньої диференціації; виокремити напрями його розвитку, виявити специфічні жанрово-стильові відмінності хореографічних творів і програм.