ТАНЕЦЬ ПОСТМОДЕРН ЯК НОВІТНЯ ФОРМА МУЗИЧНОГО ТЕАТРУ - Ільїна, Г. А. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
Стаття присвячена новим явищам сучасного музичного театру, мало вивченим у вітчизняному мистецтвознавстві. Автор акцентує увагу на танці постмодерн, позначаючи його художні властивості та висвітлюючи взаємодії з різними сферами культури і соціальними рухами. У статті розглядаються основні етапи розвитку наукових поглядів на термін “танець постмодерн”, уточнюється значення цього терміну. Танець постмодерн володіє константними властивостями, демонструючи новий тип універсальної культури. Сфера впливу танцю постмодерн охоплює балет, соціальний, клубний, спортивний танець, практики фітнес-клубів. Під його впливом відбуваються глобальні трансформації в танцювальній культурі, яка тяжіє до максимальної плюралістічності. При цьому танець наділяється метафізичними властивостями, перетворюючись в культурну гру, стиль життя, нескінченний “потік буття”, обмежений лише часовими рамками.